Az olasz és a magyar pizza közötti különbségek
Sokan sokféleképpen vélekednek a pizzáról, de az biztos, hogy az emberek többsége szívesen fogyasztja, függetlenül attól, hogy ebédről vagy vacsoráról van-e szó. Azzal azonban sokan nincsenek tisztában, hogy a magyar szokások szerint készített változat több szempontból is eltér az igazi olasz pizzától. Vannak, akik csak akkor szembesülnek a különbségekkel, amikor elutaznak a családjukkal, barátaikkal Olaszországba, és beülnek egy pizzériába. Ott aztán nagy meglepetés éri őket, amikor az ételek felszolgálását követően tudatosul bennük, hogy nem azt kapták, mint amire számítottak.
Tészta
Az olasz kemencés pizza onnan ismerhető fel, hogy a tésztája vékony, kívül ropogós, belül pedig nagyon puha. Ez már önmagában egy alapvető különbség, ugyanis a magyar szakácsok jóval vastagabbra gyúrják a tésztát, mint olasz társaik. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a magyarok előszeretettel fogyasztanak kiadós, laktató tésztaféléket.
Szósz
Az olaszok tálalás előtt készítik a pizzaszószt, friss paradicsom, bazsalikom és oregánó felhasználásával. A magyarok viszont rendszerint paradicsomsűrítményt használnak, és mivel előre legyártják a dressinget, ezért előfordul, hogy tartósítószert is tesznek bele.
Pizzasütő
Az olasz séfek nem hagyományos pizzasütőt használnak, hanem úgynevezett pizzakövet, mert szerintük csak azzal lehet tökéletes pizzát készíteni. És valóban, ennek köszönhetően lesz a tészta kívül ropogós, belül pedig puha. A magyar pizzériákban viszont sima sütőben készül a kemencés pizza.
Feltét
Az olasz pizza legfontosabb eleme nem más, mint a mozzarella sajt. Ami a többi feltétet illeti, a szakácsok kizárólag a friss alapanyagokra esküsznek. A magyaroknál viszont jellemzően trappista sajtot tesznek a tésztára, és gyakran használnak konzerveket, illetve fagyasztott zöldségeket.